ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
http://freeworldgreece2.blogspot.gr/
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΕΙΤΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ,ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΜΟΤΕ ΘΕΜΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΣΤΟ EMAIL: freeworldgreece@gmail.com
ΑΚΟΜΑ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ BLOG, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΠΑΛΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ


Η δήμευση ποσοστού των κυπριακών καταθέσεων είναι κάτι που θα έχει καταλυτικές συνέπειες σε ολόκληρο τον Ελληνισμό αφού εξοντώνουν την οικονομία του δεύτερου ελληνικού κράτους. Κάτι το οποίο μπορεί π.χ. στην εξαθλιωμένη Ελλάδα να πέρναγε εύκολα (όλες οι πληροφορίες αναφέρουν οτι ετοιμάζεται η σχετική ρύθμιση μέχρι το καλοκαίρι μπορεί και νωρίτερα) προκειμένου να μην θιγούν μισθοί και συντάξεις και να τηρηθεί το πρόγραμμα "δημοσιονομικής προσαρμογής", αλλά στην Κύπρο είναι τελείως διαφορετκά τα δεδομένα: Η Κύπρος ζει από τις καταθέσεις των ξένων, το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυπριακής οικονομίας είναι η μετατροπή της χώρας σε κέντρο αποταμίευσης, ανάλογο με την Ελβετίας και αυτό θέλουν να καταστρέψουν οι τροικανοί, αλλά εδώ τα πράγματα είναι δύκολα για αυτούς. Η Κύπρος είναι έτοιμη να προτάξει το εθνικό της συμφέρον ακόμα και με έξοδο από την ευρωζώνη. Και σε αυτό είναι έτοιμοι να στηρίξουν το κράτος μεγάλα ρωσικά και κινεζικά funds αγοράζοντας τις τράπεζες που "βούλιαξε" το ελληνικό "κουρεμα" των ομολόγων.

Μέτοχος κολοσσιαίοου ρωσικού fund με έδρα την Ελβετία, ανέφερε σε Έλληνα διαχειριστή κεφαλαίων που εδρεύει στην γειτονική χώρα ότι "Πιο φθηνά θα μου έρθει να αγοράσω την μία από τις δύο κυπριακές τράπεζες, παρά να χάσω το 10% των καταθέσεων μου". Οι ρωσικές καταθέσεις στην χώρα ανέρχονται περίπου στα 55 δισ, ευρώ (το 40% των συνολικών καταθέσεων των 130 δισ. ευρώ περίπου) και οι Ρώσοι καταθέτες θα απωλέσουν 5,5 δισ. ευρώ! Δεύτερες σκέψεις, ακόμη και για χρεοκοπία, η οποία μοιραία θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ, αναπτύσσονται τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο και κάνουν την Αθήνα, αλλά και τις υπόλοιπες πρωτεύουσες της ευρωζώνης να ανατριχιάζουν. Με αυτό το κλίμα, λοιπόν, τέσσερις ή πέντε βουλευτές από το κόμμα του Ν.Αναστασιάδη προειδοποίησαν ότι αν προχωρήσει η λύση του Εurogroup, σύντομα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα μείνει με ελάχιστες καταθέσεις, αφού η φυγή τους -και κυρίως των ρωσικών κεφαλαίων- θα είναι μαζική, άρα δεν ψηφίζουν.

Φήμες για παρέμβαση του Ρώσου προέδρου κυκλοφορούν στην Κύπρο και μάλιστα του αποδίδουν ότι απηύθυνε την φράση «Αν περάσεις αυτό το νομοσχέδιο βάλε καλύτερα μια γερμανική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο», στον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη, αλλά βέβαια οι φήμες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν! Άλλωστε η Ρωσία τοποθετείται επίσημα πάντα δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου ή του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών σε τέτοια θέματα. Υποτίθεται ότι δέχθηκε ένα "οργισμένο" τηλεφώνημα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Νίκος Αναστασιάδης στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος του είπε: «Καλύτερα να βάλεις την γερμανική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν έχεις καταλάβει πως με αυτή την απόφαση καταστρέφεις τη χώρα σου; Πως θα υπάρξουν τράπεζες την Τρίτη; Ποιος θα τις εμπιστεύεται; Εάν προχωρήσετε σ΄αυτή την ενέργεια ξεχάστε μας…» Αν πράγματι έχει συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση που μπορεί να κρίνει τις εξελίξεις...

Το ABC Australia πριν από πέντε λεπτά, μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεών του οτι συζητείται πλέον πολύ σοβαρά από όλα τα κόμματα το Plan B', δηλαδή ..άμεση αποχώρηση από το ευρώ και επαναφορά του εθνικού νομίσματος της Κύπρου, τη Λίρα. Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ άσχημα από χες το βράδυ, όπου σε συνάντηση που είχε ο Αναστασιάδης με τους τραπεζίτες της Κύπρου, οι δεύτεροι τον έστησαν κυριολεκτικά στο τοίχο, πυροβολώντας τον ομοθυμαδόν για την απίστευτη αυτή συμφωνία που τελικά εδέχθη! Πιο συγκεκριμένα, ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου ωρυόταν και χτυπούσε τα χέρια του πάνω στο τραπέζι, λέγοντας του ούτε λίγο ούτε πολύ, πως "είσαι παντελώς ανίκανος! αυτό δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να το δεχτείς! Οι Γερμανοί σε τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί κι εσύ έπεσες στη μπλόφα τους! Είσαι τελειωμένος! Θα σε τελειώσουμε!", ενώ ο Αναστασιάδης τα μόνα που ψέλλιζε ήταν πως "διάλεξα μια επώδυνη λύση από την ισοπεδωτική λύση της χρεωκοπίας!"

Το ABC τόνισε ότι τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και αυτά της συμπολίτευσης σε έκτακτες συνεδριάσεις τους, συμφώνησαν πως εάν η συμφωνία αυτή δεν ακυρωθεί άμεσα, είτε από τους ευρωπαίους (σ.σ,. τους Γερμανούς εννοεί) είτε από τη μεριά Αναστασιάδη, θα προχωρήσουν σε άμεσες και γενναίες αποφάσεις που θα προστατέψουν τα συμφέροντα της μεγαλονήσου, ακόμη και στο περίφημο Plan B', το οποίο θα έχει να κάνει με άμεση αποχώρηση από το ευρώ εντός του μηνός Μαρτίου και επαναφορά του εθνικού νομίσματος της Κυπριακής Λίρας, με όλα τα συνεπακόλουθα. "Δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, προκειμένου να προασπίσουμε τα συμφέροντα της πατρίδας", δήλωσε στο κανάλι αξιωματούχος της Κυπριακής Βουλής. "Εάν οι ευρωπαίοι επιμείνουν στη καταστροφή μας, δεν έχουμε εμείς ανάγκη το ευρώ, αυτό μας έχει ανάγκη"! Ανεξάρτητα απ όλα αυτά πάντως, είναι γεγονός ότι αυτή η μέρα θα έχει...μεγάλη διάρκεια και τίποτε πλέον δεν αποκλείεται! Όπως επίσης είναι γεγονός πως οι - έξαλλοι με τον Αναστασιάδη - τραπεζίτες δεν πρόκειται να δεχτούν έτσι απλά την ...καρατόμησή τους. Προκειμένου να γλυτώσουν τα ιδρύματά τους από την διαφαινόμενη χρεωκοπία, δεν θα διστάσουν να ρίξουν τον Αναστασιάδη στη πυρά, προκαλώντας ακόμη και πολιτικό σόκ στη μεγαλόνησο.

Θα καταψηφίσουν ΑΚΕΛ και  ΕΔΕΚ το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων στην ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής.  Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του κόμματος ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί. Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, που επικύρωσε σχετική εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα καλέσει τον κόσμο σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια. Η ΕΔΕΚ τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων και ανακοίνωσε ότι θα το καταψηφίσει στην αυριανή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής. Ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup. Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πρωτοφανή», ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι αυτή «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο». Επίσης, επέκρινε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, λέγοντας ότι όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης». Πρόσθεσε πως «η ΕΔΕΚ αρνείται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup, εκφράζοντας την ετοιμότητα του ΕΔΕΚ, εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, να την μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης. Τέλος, κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Ο Economist εκτιμά ότι η απόφαση είναι λανθασμένη για τρεις λόγους. 
- Καταρχήν, δημιουργούνται και πάλι φόβοι ότι η κρίση χρέους θα πάρει νέες διαστάσεις. Για πρώτη φορά οι καταθέτες, οι οποίοι μέχρει σήμερα είχαν μείνει αλώβητοι από την κρίση χρέους, καλούνται αναγκαστικά να συμβάλουν. «Στην Ευρωζώνη ασφαλώς θα 'πουλήσουν' τη συμφωνία με το αιτιολογικό ότι η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση, όπως και η Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Αν όμως ήσουν αποταμιευτής σε χώρα της περιφέρειας και συνειδητοποιούσες ότι η χώρα σου χρειαζόταν περισσότερα κεφάλαια, ποια θα ήταν η πρώτη σου εκτίμηση; Ότι η ποτέ δεν θα συνέβαινε αυτό που έγινε στην Κύπρο ή ότι έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο, το οποίο αντανακλά τις ανάγκες των χωρών που δανείζονται κεφάλαια από τις αγορές να μοιραστούν με κάποιον το βάρος;»
- Ο δεύτερος λόγος για τον Economist έχει να κάνει με την αρχή της ισότητας. Μπορεί η συμφωνία να πλασάρεται με την αρχή της δικαιοσύνης, ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ επιλεκτική δικαιοσύνη. Η επιμονή της Ευρωζώνης ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση το αποδεικνύει: με αρκετούς ξένους να χάνουν χρήματα σε μια μικρή χώρα, έχεις ένα αποτέλεσμα σαν αυτό της Κύπρου, το οποίο πόσο μοναδικό μπορεί να είναι; Ήδη αρκετοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται την περίπτωση της εξίσου μικρής Λετονίας, στην οποία επίσης βρίσκουν καταφύγιο ρωσικά κεφάλαια, εν όψει εισόδου στην Ευρωζήνη το 2014.
- Ο τρίτος λόγος είναι στρατηγικός. Η απόφαση για την Κύπρο, συνεχίζει το περιοδικό, δεν έχει συνοχή. Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είχε ηρεμήσει για ένα διάστημα, κυρίως χάρη στην ετοιμότητα της ΕΚΤ να παρέμβει σε χώρες που έχουν ανάγκη. Το τίμημα για αυτό ήταν ασφαλώς τα προγράμματα λιτότητας. Όμως το τίμημα πλέον έγινε ακριβότερο και το δίχτυ ασφαλείας για την ΕΚΤ λεπτότερο.
Τέλος, ο Economist σημειώνει ότι η απόφαση αυτή απομακρύνει την ΕΕ από τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται για να τελειώσει μια και καλή η κρίση χρέους. Αντί να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποδυναμωθεί ο δεσμός μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ισότιμα το τραπεζικό χρέος με το εθνικό χρέος.

Περίπου 60.000 Βρετανοί που έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες χάνουν εκατομμύρια ευρώ μετά τη συμφωνία του Eurogroup για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλες τις καταθέσεις. Η βρετανική εφημερίδα “Daily Mail” φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση τις ιστορίες μερικών Βρετανών, οι οποίοι περιγράφουν οργισμένοι την περιπέτειά τους, καθώς οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι που είχαν καταθέσει τα χρήματά τους στην Κύπρο. Οι συνολικές καταθέσεις των Βρετανών στην Κύπρο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ και οι συνολικές απώλειες ενδέχεται να φτάσουν τα 190 εκατ. ευρώ. Η Σίρλεϊ Μπρούκς με καταγωγή από το Μάντσεστερ, μιλώντας στην “Daily Mail”, αναφέρει πως είναι οργισμένη, καθώς από τα λεφτά που είχε συγκεντρώσει για τα γεράματά της, θα χάσει περίπου 18.000 ευρώ. “Δεν νομίζω πως πρέπει να τα πληρώσουν αυτά τα λεφτά οι άνθρωποι που δεν ευθύνονται για την κρίση” αναφέρει χαρακτηριστικά. Ένας ακόμα Βρετανός, ο Γκράχαμ Σμιθ από το Νταντί, που μετακόμισε στην Κύπρο πριν από πέντε χρόνια και θα χάσει περίπου 2.000 ευρώ, δηλώνει πως οι Βρετανοί θα έπρεπε να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά, καθώς όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην κρίση, αλλά, αντίθετα, βοήθησαν την κυπριακή οικονομία. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας προτίθεται να λάβει μέτρα για να βοηθήσει τους Βρετανούς στρατιώτες, οι οποίοι θα επηρεαστούν από την έκτακτη εισφορά.

Άγνωστο εάν οι Γερμανοί ψηφίσουν τη συμφωνία που οι ίδιοι πρότειναν. Οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP), δια στόματος του προέδρου της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, Ράινερ Μπρούντερλε, χαιρέτισαν τη συμφωνία. Σπεύδουν, ωστόσο, να διευκρινίσουν ότι, προτού υπερψηφίσουν στο κοινοβούλιο το πακέτο, θα πρέπει να αποδειχθεί «με σαφήνεια η συστημική σημασία της διάσωσης της Κύπρου». Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις αποφάσεις του Eurogroup και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνουν στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «το γεγονός ότι η απόφαση κινείται στην σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετό» φέρεται να δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Άρνσταντ της ανατολικής Γερμανίας. Σχολιάζοντας τα προβλήματα του υπέρογκου τραπεζικού τομέα, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του φορολογικού ντάμπινγκ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρατήρησε ότι η Κύπρος θα πρέπει να χαράξει τώρα έναν διαφορετικό δρόμο. Σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ, η ηγεσία του SPD θα μελετήσει το αποτέλεσμα του Eurogroup και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχει διαμορφώσει τη θέση του κόμματος. Πάντως, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα, Κάρστεν Σνάιντερ, χαιρέτισε την απόφαση για συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου.

Οι πολέμιοι του σχεδίου διάσωσης διατυπώνουν την άποψη ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι χαμένες, καθώς θα φύγουν από το νησί μόλις ανοίξουν οι τράπεζες. Αντιπροτείνουν πτώχευση μέσα στο ευρώ, πιστεύοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις και για την ευρωζώνη. Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου ενισχύουν τη θέση τους υπογραμμίζοντας ότι χονδρικά οι καταθέσεις των Κυπρίων είναι 30 δισ. και των ξένων 40 δισ., εκ των οποίων τα 28 δισ. είναι ρωσικά κεφάλαια. Το τραγικό για τον Ελληνισμό είναι ότι η Κύπρος πάλι πολεμά μόνη της και πάλι ο υπεύθυνος της καταστροφής της, όπως και το 1974, η Αθήνα εξακολουθεί να παίζει ρόλο κάθε άλλο παρά εθνοκεντρικό. Πριν ακόμα αποφασίσει η Κύπρος τη θα κάνει αποφάσισαν να κρατικοποιήσουν τις εν Ελλάδι κυπριακές τράπεζες ή καλύτερα να τις θέσουν υπό τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της τρόϊκα!  Και πάλι η Αθήνα εγκατέλειψε στην μοίρα της την Κύπρο...