ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
http://freeworldgreece2.blogspot.gr/
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΕΙΤΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ,ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΜΟΤΕ ΘΕΜΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΣΤΟ EMAIL: freeworldgreece@gmail.com
ΑΚΟΜΑ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ BLOG, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Αντιμετώπιση των παρενεργειών της αντιβίωσης με προβιοτικά


 Με τον όρο προβιοτικά, αναφερόμαστε σε ζωντανούς μικροοργανισμούς, παρόμοιους με αυτούς που φυσιολογικά «κατοικούν» στο σώμα μας. Τα προβιοτικά υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γιαούρτια, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής (προϊόντα ειδικής διατροφής). Τα πιο γνωστά προβιοτικά είναι οι λακτοβάκιλλοι (ή γαλακτικά βακτήρια) και τα μπιφιδοβακτήρια. Οι ευεργετικές δράσεις των προβιοτικών στην υγεία του ανθρώπου, τα έχει αναγάγει στο κέντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος. Η ωφέλιμη δράση τους οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι επάγουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων του εντέρου μας. Η επικράτηση «καλών» βακτηρίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία και την ευεξία. 
Αντίθετα, οποιαδήποτε μείωση στους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερό μας, ή αλλιώς οποιαδήποτε μεταβολή στη σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας (σύνολο μικροοργανισμών εντέρου) διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού, όπως μπορεί για παράδειγμα να συμβεί μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. 

Τι είναι τα αντιβιοτικά; 

Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που σκοτώνουν συγκεκριμένα είδη μικροοργανισμών π.χ. βακτηρίδια ή εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξή τους. Παρόλο που στοχεύουν στην καταπολέμηση κάποιου βλαβερού μικροοργανισμού, καταστρέφουν παράλληλα και τη χλωρίδα του εντέρου. 

Συνεπακόλουθα, τα βακτήρια του εντέρου δεν μπορούν να προστατέψουν από λοιμώξεις από παθογόνα. Συνήθως απαιτούνται μερικές εβδομάδες, μετά το τέλος της αντιβίωσης, για να επανέλθει η χλωρίδα του εντέρου σε καλή κατάσταση. 

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τα αντιβιοτικά; 

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, μπορούμε να πούμε ότι γίνεται αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Είναι μάλιστα ανησυχητικό το γεγονός ότι, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην κατανάλωση αντιβιοτικών. 

Είναι ενδεικτικό ότι, το 2009, το 40% του ελληνικού πληθυσμού πήρε αντιβιοτικά (το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25%). Η κατάχρηση στη χορήγηση αντιβίωσης, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των πιο ανθεκτικών μικρόβιων σε όλη την Ευρώπη. 

Γιατί πρέπει να παίρνω προβιοτικά όταν παίρνω αντιβίωση; 

Είναι γνωστό, πως η χρήση αντιβιοτικών επιδρά δυσμενώς, τόσο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπαρών οξέων και των χολικών αλάτων, όσο και στην ισορροπία της μικροχλωρίδας στο γαστρεντερικό σωλήνα. 

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται για να καταπολεμηθούν ορισμένοι βλαβεροί μικροοργανισμοί, σκοτώνουν όμως παράλληλα και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς (δηλαδή τη μικροχλωρίδα του εντέρου), που φυσιολογικά αποικίζουν το πεπτικό σύστημα. 

Η μείωση του πληθυσμού των φιλικών βακτηρίων, ευνοεί την ανάπτυξη και τελικά την επικράτηση παθογόνων βακτηρίων, με πιθανό συνεπακόλουθο τη δημιουργία φλεγμονών στο έντερο, τη διάρροια και άλλες διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου. 

Η προκαλούμενη από τη χρήση αντιβιοτικών διάρροια είναι η πιο συνήθης παρενέργεια της θεραπείας με αντιβιοτικά και ενισχύεται από παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση ευρέως φάσματος αντιβιοτικών, η ηλικία, η κατάσταση υγείας του ατόμου, καθώς επίσης και οι επικρατούσες συνθήκες νοσοκομειακής περίθαλψης. Εμφανίζεται στην περίοδο χορήγησης αντιβίωσης (ή ακόμα και 20 ημέρες μετά). Είναι ιδιαίτερα συχνή, καθώς προσβάλλει 1 στα 5 άτομα και μπορεί να είναι απειλητική όταν παρατείνεται, ιδιαίτερα στα παιδιά και στους ηλικιωμένους. 

Τα προβιοτικά, αναμφισβήτητα, μπορούν να προλάβουν, ακόμα και να αντιμετωπίσουν, τις προκαλούμενες από αντιβίωση, διάρροιες. Ανταγωνίζονται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς, για τροφή και χώρο μέσα στη γαστρεντερική οδό και εμποδίζουν, επιπλέον, την ανάπτυξή «κακών» βακτηρίων, παράγοντας «αντιμικροβιακές» ουσίες. 

Για τον λόγο αυτό, η χορήγησή τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αντιβιοτικής θεραπείας, καθώς για την αποκατάσταση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μήνες! Βασική, ωστόσο, προϋπόθεση, προκειμένου η δράση των προβιοτικών να είναι αποτελεσματική είναι η λήψη τους διαφορετική ώρα εντός της ημέρας από την ώρα λήψης της αντιβίωσης καθώς η λήψη τους την ίδια χρονική στιγμή θα έχει ως αποτέλεσμα η αντιβίωση να σκοτώσει τα προβιοτικά και αυτά να μην φτάσουν ποτέ στο έντερο. 

Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει ότι, η χρήση προβιοτικών οδηγεί σε σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάρροιας λόγω αντιβίωσης. Μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε και ανέλυσε 25 μελέτες (2810 άτομα) πάνω στη χρήση προβιοτικών για την πρόληψη της διάρροιας λόγω αντιβίωσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση προβιοτικών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι, η χρήση Lactobacillus GG, Saccharomyces boulardii, ή ακόμα και η μίξη προβιοτικών, ήταν η πιο αποτελεσματική προσέγγιση. 

Σε αντίστοιχη μελέτη βρέθηκε ότι, τα προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου του L.bulgaricus & L.acidophilus, μειώνουν τη διάρροια που οφείλεται σε αντιβίωση κατά 52%. Και άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο συνδυασμός των προαναφερθέντων προβιοτικών μπορεί να μειώσει σημαντικά το ενδεχόμενο διάρροιας λόγω αντιβίωσης και μάλιστα, να προφυλάξει από τη διάρροια που οφείλεται στο αντιβιοτικό αμπικιλλίνη. 

Παρ’ όλη την ετερογένεια που επικρατεί ως προς τη χρήση των προβιοτικών στελεχών, τη δόση και τη διάρκεια της χρήσης τους, η σύσταση για ταυτόχρονη χορήγηση προβιοτικών με αντιβιοτικά, είναι επιβεβλημένη! 

Πηγή: mednutrition.gr 

Σημείωση Εναλλακτικής Δράσης: Αγαπητοί φίλοι, η χρήση και ακόμα περισσότερο η κατάχρηση των αντιβιοτικών όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα της υγείας μας, απεναντίας  μας οδηγεί σε περαιτέρω επιπλοκές και επιβάρυνση του οργανισμού μας με χημικές και τοξικές ουσίες. Ακόμα περισσότερο όμως, τα μικρόβια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά παγκοσμίως και σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, θα είναι σχεδόν αδύνατον να καταπολεμηθούν πολλά είδη μικροβίων. Και τότε τι θα κάνουμε; Χημειοθεραπείες; 

Είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε (η μάλλον να θυμηθούμε) φυσικές λύσεις στα προβλήματα της υγείας μας. Ας αφήσουμε τη χημική αγωγή ως τελευταία λύση. Στο κάτω κάτω, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να πλουτίζουμε ολοένα και περισσότερο τις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες δεν πρόκειτε ΠΟΤΕ να μας πουν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας, καθώς και η ψυχολογία μας είναι το απόλυτο φάρμακο, η μοναδική πραγματική θεραπεία. 

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν σε μία χώρα όπου συνέβαλλε τα μέγιστα στην παγκόσμια κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και πνεύματος, να γίνεται τέτοια τρομακτική κατάχρηση αντιβιοτικών και ψυχοτρόπων φαρμάκων. 


Σκεφτείτε το...

Διαβάστε προτάσεις για φυσική αντιμετώπιση της γρίπης, των κρυολογημάτων και των ιώσεων